Friday 8 April 2016

Vegyesfelvágott

Rengeteg minden történt velünk. Mindegyik megér egy egy blogposztot de a jó idő miatt sokat vagyunk kint és nem jut annyi időm írni. Azért azt tegyük hozzá, hogy nagyon átértékelődött, mi a jó idő. Néha már, ha csak esik és nem fúj a szél, Jammyvel is kimegyünk.


Lássuk csak: Jammy megkóstolta a csokit életében először és nem ízlett neki
Majd a nagyitól kapott megint, na akkor már falta volna. Azóta nagyon elvétve kap de igazi kis szörnyeteg lesz a legkisebb falattól is így a csoki egyelőre tiltott (meg szerintem amúgy is ráér még). Nagy erővel beindult a beszédfejlődés, bár még mindig nem mond szavakat (Tucsi, cici, pápá, dada ilyesmik mennek), egyre több hangot utánoz le. Mászik, kamikázézik és trükközik (a legcukibb értelemben - mindig elröhögi magát). Mindennap megyünk sétálni a környéken, ezt nagyon élvezi, látja a bébi bárányokat.





Megérkezett Frigg és Fudge, a két Shetland bárány. Ők a legszívósabb, majdnem legkisebb, maguktól vedlő bárány fajták a világon. Nekünk két szemtelen, csibész jutott. Betörnek a tyúkok futtatójába, hogy megegyék a tyúk kaját (nem tesz jót nekik, így vettünk extra kampókat...), kergetik a tyúkokat, felmásznak az tyúkól tetejére és onnan bégetnek.




Jött két új tyúk, elvileg tenyésztőtől de rosszabb állapotban, mint a két mentett... Maggie és Brownie. Ahogy elnéztem őket, még nincsenek 20 hetesek, nem is tojnak még. Ez jó is kicsit, mert így a legtöbbet kapjuk majd tőlük, hiszen az első évben tojnak a tyúkok a legtöbbet. Most megy a cicaharc, ki a rangerős tyúk. Kb egy hét míg ez lezajlik, nekem durva ezt látni, de ez normális. Próbáltam levendulát tenni a tyúkólba, hogy gy mind a négynek egyforma szaga legyen, azóta csendesebb a dolog, de talán maguktól is lecsendesedett volna mostanra...


Kibújt 7 törpe paradicsom az üvegházban, az ágyásban kibújtak a fokhagymák, a salátát lerágta valamilyen kukac (innen üzenem, hogy 'nyád), egy borsó is kijött (amúgy reggel még fagy és tegnap jégeső is volt), rügyek vannak a gyümölcs bokrokon.
Az ágyásban továbbá kibújtak a tyúkok által otthagyott zabok is....





Rendeltünk egy fészert, találtunk olcsó fűnyírót és tyúk ketreccel kezdtük körbevenni a rétet. Kell egy vagy két komposztálót is rakni a rétre - jaj apu, neked ez pillanatok alatt menne. A kidőlt fákat fel kell vágni és összehordani, a letörött gallyakat összeszedni... Sok a munka a farmon, meglehetősen. De egyelőre módjával, ahogy Jammy engedi.

No comments :

Post a Comment