Friday 16 September 2016

Befőztünk 2

Összeszedtem a további kedvenc könnyű ámde házi befőzös illetve megfőzős receptjeinket. Jelenleg kísérletezgetek chifon tortával, illetve nemsokára a zöld paradicsomból is készül valami (chutney valószínűleg). Az érett paradicsomból esélytelen bármit is készíteni, mert egy nagyobb szüretnyi (lásd képen) is elfogy azonnal. Néha mi is kapunk egy egy szemet belőle...  

A mostani három recept:
  • sajt házilag
  • savanyított fokhagyma
  • feketeribizli lekvár





Íme a házi sajt. Legfontosabb a friss tej és, hogy 3 napon belül meg kell enni. Én egy literből készítettem, kicsike sajt lett, de el is fogyott igen hamar. 


Ennek elkészítése kicsit macerásabb, egy kedves barátom írta meg nekem a receptet, íme:
Hozzávalók:

  • 3 liter nyers tej (4,0 v/v tejzsír felett, gyakorlatilag  ami a tehénből kifolyik)
  • 5 cl/50ml  10 %-os nyers étkezési ecet, vagy bármilyen hasonló savtartalommal rendelkező anyag (citromlé, aromás ecetek …stb)
  • 1 csapott evőkanál só
  • jelleget adó anyag (gyakorlatilag bármi a póréhagymától a szárított paradicsomig, amit el tudtok képzelni minden)

A tejet egy lábosban fel kell forralni (mivel nyers tejet mindig hőkezeljük, azaz 98-100°C közé hevítjük). Amikor a tej felforrt akkor hagyjuk hűlni, opcionálisan lehet kevergetni. 70°C környékén (az az állapot, amikor már nem intenzív a gőzképződés, csak úgy jön egy kicsi és gomolyog) az ecet ¾ részét beleöntjük és elkeverjük. Újra melegíteni kezdjük a tejet. Elkezd kicsapódni a tej a savas környezet hatására. Amikor kicsit kezd összeállni, a maradék ¼ is mehet bele, ettől teljesen össze kell állnia. Elválik a tej „hasznos” része a savótól.

Még forrón egy sűrű szűrőbe, pelenka anyagba le kell szűrni és hozzá kell adni a sót és a jelleget adó anyagot. Alaposan el kell keverni gyors mozdulatokkal és  vmi súlyt kell ráhelyezni, hogy a maradék savó távozzon. Amikorra az alapanyag kihűl, megszilárdul és felveszi a formát. A végeredménynek kb 35-40 dkg-os, fehér, enyhén ruganyos sajtnak kell lennie. kb mozzarella és a trapista közt. állomány szempontjából inkább friss sajt jellegű.


Ez a sok sok fokhagyma a kertben nőtt, jövőre még többet tervezek. 


300 gr fokhagyma
200 ml almaecet
50 gr cukor
1/2 teáskanál mustármag
8 szem bors
(csipet szárított chili)
Ekkora mennyiség 2x 225 grammos üvegre elegendő.

A megpucolt fokhagyma gerezdeket steril üvegbe szortírozod, ha akarsz bele chilit akkor most tredd a fokhagyma mellé. Az almaecetet a borssal és mustármaggal addig melegítsd, amíg a cukor elolvad és még melegen öntsd a befőttes üvegbe. Szorosan zárd le és így eláll akár egy évig is.

Fekete ribizli lekvár. Kétszer is főztem be, mind a kétszer 1 kiló körüli adagot. Macerás, de nagyon finom!!


Minirecept:
300 gr feketeribizli
250 ml víz
300 gr cukor
1 citrom leve

Először a ribizlit tedd fel főni a vízzel, 20 percig rotyogjon, utána add hozzá a cukrot és a citromlevet. Tányérteszttel* vagy cukorhőmérővel tudod megállapítani mikor jó (105 C). 



* Tányértteszt: tegyél egy kis tányért a hőbe és amikor úgy látod már kész, akkor kanalazz rá egy kis lekvárt. 2 perc múlva húzd az ujjad át lekváron, ha gyűrődik, akkor kész, ha nem, akkor kb 2-3 percenként teszteld újra :)

No comments :

Post a Comment