Saturday 3 September 2016

Befőztünk 1

Idén sok mindent próbáltunk ki, amit még soha. Többek között a terményünk befőzését is. Összeszedtem az általunk sikernek mondott finomságokat. Mivel több is van, és nem szeretnék túl hosszú posztokat, így két részletben mutatom meg. Most ezt a kettőt:
  • vanilíás rebaraba lekvár
  • levendulás karamell
Ugyan a termények nagyon nagy százaléka szinte azonnal Jammy gyomrában landolt (lásd paradicsom, eper, borsó...), de van amit csak sikerült feldolgozni. De a krumpli és az újhagyma például sok ebédünket és vacsoránkat finomította meg.





Rebarbara lekvár vaniliával. Hmmm, legfinomabb lekvár amit valaha ettem. Eddig 4 szüret volt, 600 és 2000 gramm között ingadozott a nyers rebarbara mennyisége. Hamarosan még egy szüret lesz!

Minirecept:
500 g rebarbara (nagyobb darabokra aprítva)
500 g kristálycukor
egy vanilia rúd
fél citrom leve
4 g (félzacskó pektin / zselatin) (vagy befőző cukor)

Ami fontos:
A rebarbarát a vaniliával hagyd állni a cukorral kb egy órát, így jó levet ereszt, nem ég oda a cukor. A citromot forralás után tedd bele. Alacsony lángon főzd amíg el nem olvad a cukor aztán rotyogjon. Tányérteszttel* vagy cukorhőmérővel tudod megállapítani mikor jó (105 C). 

Itt a kész lekvár és a levendulás karamell. Mennyei de igen igen bűnös élvezet. Mindig szétosztogattam, mert már szégyelltem ennyit enni :)

Minirecept:
175 ml (1 cup) 36% (vagy afeletti) zsírtartalmú tejszín
1.5 evőkanál étkezési levendula
csipet só (vagy akár egy teáskanál is lehet, úgy is finom)

240 g kristálycukor 
120 g Golden Szirup vagy kukorica szirup

60g felkockázott sózatlan vaj

Ami fontos:
Ez a cukorhőmérő nélkül nem működik, itt pontosan kell nézni, hogy milyen a cukor hőmérséklete!
Először felmelegíted a tejszínt a levendulával, épp hogy forrni kezdjen, majd leszűröd. Utána a cukrot és a szirupot felteszed közepes lángon olvadni, érje el a 155 C fokot, majd hozzáadni a tejszínt és visszamelegíteni 127 C fokra. A tejszíntől nagyon fog habzani, bugyogni, így óvatosan kell, meg ne égessen. Ha elérte a 127 fokot, akkor tüzet lezárni és mehet bele a vaj, amit addig kell keverni míg el nem olvad. Bele kell önteni egy beolajozott fóliával bélelt edénykébe és kb 2 óra alatt már elég kemény lesz, hogy felkockázhasd.

* Tányértteszt: tegyél egy kis tányért a hőbe és amikor úgy látod már kész, akkor kanalazz rá egy kis lekvárt. 2 perc múlva húzd az ujjad át lekváron, ha gyűrődik, akkor kész, ha nem, akkor kb 2-3 percenként teszteld újra :)

No comments :

Post a Comment